073 7200 200

Procederen op de Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen hebben hun eigen wetten en gerechten.

Op Aruba geldt het Burgerlijk Wetboek van Aruba (BWA). Op Curaçao geldt het Burgerlijk Wetboek van Curaçao (BWC), op Sint Maarten geldt het Burgerlijk Wetboek van Sint Maarten (BWSM) en op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BW BES).

Inhoudelijk zijn er niet zo veel verschillen met het Nederlandse Burgerlijk Wetboek. Dit komt omdat het statuut van het koninkrijk der Nederlanden bepaalt dat het burgerlijk en handelsrecht in Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten zoveel mogelijk op gelijke wijze wordt geregeld (het zogenoemde concordantiebeginsel). Dit geldt ook voor de rechtspraak.

Procederen op de Nederlandse Antillen doet u in eerste instantie bij één van de vier gerechten in eerste aanleg (het gerecht in eerste aanleg van Aruba, het gerecht in eerste aanleg van Curaçao, het gerecht in eerste aanleg van Sint Maarten of het gerecht in eerste aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Voertaal van de procedure is ‘gewoon’ het Nederlands.

Het gemeenschappelijk hof

Procederen op de Nederlandse Antillen in hoger beroep geschiedt voor het gemeenschappelijk hof van justitie. Anders dan voor de gerechten in eerste aanleg, waar één rechter over uw zaak beslist, wordt bij het gemeenschappelijk hof door drie rechters over uw zaak beslist. Ook in hoger beroep is de voertaal het Nederlands.

Snijders Litigation heeft een uitgebreid zakelijk netwerk op de Nederlandse Antillen en procedeert geregeld bij de overzeese gerechten. En niet alleen schriftelijk, indien nodig reizen wij ook af naar het Caribisch gebied om uw zaak mondeling te bepleiten. Voor zover noodzakelijk voor uw zaak werken we samen met een lokale advocaat uit ons netwerk.

Voor het procederen op de Nederlandse Antillen hoeft u het dus niet ver te zoeken. U houdt het dicht bij huis en vertrouwd. Met onze kennis van de lokale wetgeving en onze uitgebreide proceservaring op de Nederlandse Antillen zijn wij uw ideale advocaat voor een overzees geschil.

Terug naar Nederland

Ook voor de Nederlandse Antillen is de Hoge Raad der Nederlanden de hoogste rechtsprekende instantie. De vonnissen van het gemeenschappelijk hof moet u dus aanvechten in Den Haag. Voor cassatieadvies of het voeren van een cassatieprocedure kunt u uiteraard ook bij ons terecht. Zie voor meer informatie onze dienstverlening ‘procederen bij de Hoge Raad’ of neem vrijblijvend contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde ligitation advocaat om een conflict te winnen? Snijders Litigation heeft een team van de beste, meest gedreven procesadvocaten in Nederland. Veel mensen kiezen voor ons omdat daadkracht, vechtlust en diepe kwaliteit bij ons gegarandeerd zijn.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Het laatste nieuws

Actueel

Als procesadvocaat is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Alles over aansprakelijkheid en het aansprakelijkheidsrecht
Aansprakelijkheid is voor veel mensen niet een kwestie om zich op dagelijkse basis mee bezig [...]
Snijders Litigation verwelkomt vanaf 1 juni 2021 Erik Braun
Vanaf dinsdag 1 juni 2021 verwelkomen wij Erik Braun in het team van zeer ervaren [...]
Alles over een aanmaning
Hebt u een klant reeds een betalingsherinnering gestuurd, maar wordt uw factuur niet voldaan? Stuur [...]