073 7200 200

Dagvaarding

U wilt uw tegenpartij een dagvaarding sturen. Of u heeft een dagvaarding ontvangen van uw tegenpartij.

Een dagvaarding is het processtuk waar de meeste civiele procedures mee worden ingeleid. In de dagvaarding staan meestal ook de inhoudelijke argumenten waarop u of de tegenpartij zich beroept.

Een dagvaarding is dus vaak inhoudelijk. Een dagvaarding kan echter ook niet inhoudelijk zijn, maar slechts bedoeld om een termijn veilig te stellen. Bijvoorbeeld de termijn om in hoger beroep te gaan. Ook kan een dagvaarding worden gestuurd om een getuige op te roepen.

Dagvaardingsprocedure

Een dagvaardingsprocedure is een van de meest voorkomende procedures in het civiele recht. Als u een inhoudelijk conflict heeft met uw tegenpartij, is een dagvaardingsprocedure vaak het gevolg. Het werkt als volgt: u stuurt een dagvaarding naar de tegenpartij. In dit stuk staat waarom u bijvoorbeeld geld tegoed heeft van uw contractpartij. Of juist nog goederen geleverd wil hebben. Of een andere eis, zoals dat u schadevergoeding eist. U vraagt de rechter in de dagvaarding om uw eis toe te wijzen.

Wij staan u graag bij in een dagvaardingsprocedure. Procederen is immers een ervaringsvak. U vraagt toch ook niet een beginnend of algemeen chirurg om die ene specifieke, voor u zo belangrijke operatie uit te voeren? Nee, u zoekt de beste, een ervaren chirurg. Want het is niet niks wat er gebeurt. U moet eigenlijk winnen toch? Of is verliezen een goede optie? In dat geval moet u niet bij ons zijn. Wij willen winnen. De zaak voor u oplossen. Zo snel en tijd- en kostenefficiënt mogelijk.

Conclusie van antwoord

De tegenpartij krijgt in de dagvaardingsprocedure, meestal na vier tot zes weken, de kans om schriftelijk verweer te voeren. Dit processtuk heet ‘conclusie van antwoord’. Hierin staan alle tegenargumenten, zowel feitelijke als juridische argumenten en omstandigheden. Soms is langer uitstel mogelijk.

Dagvaardingstermijn

Een dagvaardingstermijn is een termijn binnen welke uw advocaat de dagvaarding (tijdig) moet uitbrengen. Zoals zo vaak in juridische procedures, is het noodzaak om binnen termijnen die de rechtbank of het recht stellen te blijven. Immers: houdt u zich niet aan een dagvaardingstermijn, dan vervalt vaak een recht dat u heeft. Bijvoorbeeld het recht op hoger beroep. Of het recht dat u had om beslag te leggen. U moet dus binnen de dagvaardingstermijn handelen. Wij zien er als processpecialisten/ procesadvocaten op toe dat de termijnen worden nageleefd.

Heeft u onze hulp nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde ligitation advocaat om een conflict te winnen? Snijders Litigation heeft een team van de beste, meest gedreven procesadvocaten in Nederland. Veel mensen kiezen voor ons omdat daadkracht, vechtlust en diepe kwaliteit bij ons gegarandeerd zijn.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Het laatste nieuws

Actueel

Als procesadvocaat is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Alles over aansprakelijkheid en het aansprakelijkheidsrecht
Aansprakelijkheid is voor veel mensen niet een kwestie om zich op dagelijkse basis mee bezig [...]
Snijders Litigation verwelkomt vanaf 1 juni 2021 Erik Braun
Vanaf dinsdag 1 juni 2021 verwelkomen wij Erik Braun in het team van zeer ervaren [...]
Alles over een aanmaning
Hebt u een klant reeds een betalingsherinnering gestuurd, maar wordt uw factuur niet voldaan? Stuur [...]