073 7200 200

Procederen bij de hoge raad

De Hoge Raad is een cassatierechter. Een procedure bij de Hoge Raad wordt daarom ook een cassatieprocedure genoemd.

Procederen bij de Hoge Raad is anders dan in eerste aanleg (bij de rechtbank of de kantonrechter) en anders dan in hoger beroep (bij het hof). De rechtbank en het hof zijn feitelijke instanties. Zij stellen de feiten vast in uw geschil en spreken op basis daarvan recht. De Hoge Raad moet het doen met deze feitenvaststelling. Hij gaat niet zelf over de feiten.

In de procedure bij de Hoge Raad wordt alleen beoordeeld of het recht in feitelijke instanties juist is toegepast en geïnterpreteerd. Ook toetst de Hoge Raad of de uitspraak in laatste feitelijke instantie voldoende gemotiveerd is. Dit is gelegen in de voornaamste taak die de Hoge Raad heeft: hij dient de rechtseenheid en de rechtsontwikkeling te bewaken. De Hoge Raad is dan ook de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De Hoge Raad is gevestigd in Den Haag.

Parket bij de Hoge Raad

Bij de Hoge Raad is een parket. Aan het hoofd van dit parket staat de zogenoemde procureur-generaal.

Het parket adviseert de Hoge Raad (over de beoordeling van de voorliggende zaak) en wordt daarbij ondersteund door het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad. Het parket is onafhankelijk. Het advies van het parket bij de Hoge Raad aan de Hoge Raad wordt gegeven middels een zogenoemde conclusie. Deze conclusie wordt genomen na het schriftelijke debat van partijen in de cassatieprocedure. In het merendeel van de cassatieprocedures wordt het advies van het parket bij de Hoge Raad door de Hoge Raad gevolgd.

Cassatieadvies voor het procederen bij de Hoge Raad

Om te (kunnen) procederen bij de Hoge Raad moet u zich laten vertegenwoordigen door een cassatieadvocaat, een advocaat bij de Hoge Raad.

Een cassatieadvocaat dient eerst een (positief) cassatieadvies aan u uit te brengen voordat hij een procedure start bij de Hoge Raad (het cassatieberoep instelt).

Snijders Litigation beschikt over een uitgebreid advocatennetwerk en werkt op vaste basis samen met vooraanstaande cassatieadvocaten. Voor uw cassatieadvies en/of uw cassatieprocedure zijn wij daarmee ook de juridische partner die u zoekt. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wat klanten over ons zeggen

Referenties

Bent u op zoek naar een gespecialiseerde ligitation advocaat om een conflict te winnen? Snijders Litigation heeft een team van de beste, meest gedreven procesadvocaten in Nederland. Veel mensen kiezen voor ons omdat daadkracht, vechtlust en diepe kwaliteit bij ons gegarandeerd zijn.

Klantbeoordeling Op basis van 3 referenties
9,0

Bedankt voor de fijne samenwerking. Ik wil je enorm bedanken voor jouw hulp en de krachtige brief!

Ilhem Mess

Mijn ervaringen met Snijders zijn louter positief. Wij hadden een stikstofprobleem en ik had op  zeer korte termijn juridisch advies nodig. Ze vonden de tijd voor mij en hebben ons de goede richting in gestuurd om het op te lossen.

Alex van Veen
Napoleon Grills/Wolf Steel Europe BV

Wij wilden graag een project lostrekken bij de Gemeente Tilburg. Hiervoor heeft Snijders Bestuursrecht een memo geschreven dat wij hebben ingebracht. Gemeente Tilburg vond de memo zeer verhelderend en duidelijk. Iets wat ze niet vaak mee maakten, omdat er meestal wollige taal gebruikt wordt. Dus mijn dank daarvoor!

Helmut Hetzenauer
HIG Invest

Het laatste nieuws

Actueel

Als procesadvocaat is het van belang om op de hoogte te zijn én te blijven van de actualiteit en laatste ontwikkelingen. Wij laten u graag kennismaken met deze ontwikkelingen, bijzondere cases en meest interessante vraagstukken.

Alles over aansprakelijkheid en het aansprakelijkheidsrecht
Aansprakelijkheid is voor veel mensen niet een kwestie om zich op dagelijkse basis mee bezig [...]
Snijders Litigation verwelkomt vanaf 1 juni 2021 Erik Braun
Vanaf dinsdag 1 juni 2021 verwelkomen wij Erik Braun in het team van zeer ervaren [...]
Alles over een aanmaning
Hebt u een klant reeds een betalingsherinnering gestuurd, maar wordt uw factuur niet voldaan? Stuur [...]